Social Media

Krakov in Vroclav

Dežela, v kateri te arhitektura na vsakih nekaj korakov opomni na močan vpliv katoliške vere, kjer bi domačine skorajda lahko razumel, če bi govorili kanček počasneje, kjer na porokah pijejo vodko in kjer povabilo na žur ne pomeni zabave, pač pa povabilo na kislo juho iz ržene moke z belimi klobasami in s trdo kuhanimi jajci. To je Poljska! 


MESTO S PISANO ARHITEKTURO

Moje raziskovanje Poljske se je začelo v mestu Vroclav, četrtem največjem mestu na Poljskem in prestolnici Spodnješlezijskega vojvodstva. Reka Odra deli mesto na dva bregova, ki sta med seboj povezana s številnimi mostovi, med njimi je zagotovo najbolj znan most Tumski, ki ga poznamo tudi po imenih most zaljubljencev, katedralni most ali zeleni most. Na zahodnem bregu reku Odre leži osrednje mesto, ki izhaja večinoma iz srednjega veka, na vzhodnem bregu pa leži moderni del mesta, ki ga sestavljajo zlasti stanovanjska naselja. Če se sprehodimo skozi jedro mesta, kaj hitro ugotovimo, da je imelo krščanstvo močan vpliv na razvoj mesta. Tako skorajda ni možno zaviti v ulico, v kateri se pred nami ne bi razprostirala vsaj ena mogočna sakralna zgradba. Ogleda vredna je tudi zanimiva mestna hiša iz 13. stoletja, ki je bila v 15. stoletju obnovljena v gotskem stilu. Vroclav je bil v času druge svetovne vojne pomembno nemško oporišče, ki pa ni ostal imun za vojna bombardiranja. Tako je bil marsikateri objekt porušen ali vsaj delno uničen, mesto pa se je skozi stoletja spreminjalo, dograjevalo, obnavljajo. Danes mestu ne priznavamo zaman edinstvene pisane kulture, ki odseva številne kulture in oblasti.


Vroclav lahko prehodiš in raziščeš v enem dnevu. Lahko pa se odpelješ z ekološko varčnimi avtomobilčki. Prijazni vozniki, večina jih je študentov, te pridejo iskat na dogovorjeno mesto in te odpeljejo na raziskovanje. Med vožnjo ti »vodič« iz mikrofona ob posameznih znamenitostih predstavi to znamenitost. Cena ogleda mesta z ekološkim avtomobilčkom je odvisna od časa ogleda in seveda tudi od števila ljudi. Avti nekoliko spominjajo na turistične avtobuse po drugih večjih evropskih mestih, a so manjši, kar je prednost, zato pridejo vsepovsod. Prednost pa je tudi v tem, da lahko – ker so namenjeni do 6 turistom – voznik med potjo ustavi, da si turisti kakšno znamenitost ogledajo, se sprehodijo in fotografirajo. NAJVEČJA FONTANA V EVROPI

Malo iz centra mesta se nahaja Hala Stulecia, ki obiskovalce resnično očara. Hala je ena izmed najbolj zaželenih destinacij za organiziranje sejmov, konferenc, športnih dogodkov in kongresov na Poljskem. Od leta 2006 je na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Pred halo pa se nahaja ena največjih fontan v Evropi v velikosti 110.000 kvadratnih metrov. Vodnjak vključuje več kot 300 šob. Ob določenih urah lahko obiskovalci opazujejo različne programe, ki jih ustvarjajo glasba, svetloba in curki vode. Vodnjak je ponoči osvetljen z 800 računalniško programiranimi barvnimi lučmi. V neposredni bližini dvorane, na drugi strani ceste, pa se nahaja najstarejši poljski živalski vrt. 


VROCLAV JE MESTO PALČKOV

Med sprehodom po mestu Vroclav hitro ugotoviš, da te na vsakem vogalu opazujejo majhni možici. Gre za majhna, simpatična bitjeca, velika nekaj deset centimetrov. Prvič so se pojavili na ulicah Vroclava v letu 2001, od takrat pa njihovo število nenehno narašča. Danes so ti mali palčki prava turistična atrakcija. Nastali so kot spomin na protestniško gibanje leta 1980.NAJVEČJI TRG V EVROPI

Potepanje po Poljskem se je nadaljevalo v drugem največjem poljskem mestu. Krakov je mesto z zelo natančno in načrtno zgrajeno konstrukcijo. Stari del mesta je obdan najprej z zelenim pasom, v katerem se nahaja mestni park, nato pa še s kamnitim obzidjem. Srednjeveški mestni trg, ki je največji v Evropi, človeka ne pusti ravnodušnega, saj je zbirališče kulturnih in zgodovinskih spomenikov in arhitekturnih objektov iz različnih stilov in različnih zgodovinskih obdobij. Na njem je znana gotska bazilika. Ena najlepših in najbolj prepoznavnih stavb na trgu je gotovo Suknjenica, veliko renesančno trgovsko središče z renesančno izrezljanimi oboki, ki je vse do danes ohranilo svojo namembnost, v kletnih prostorih stavbe pa se nahaja umetniška galerija. Celoten trg je obdan z vrstnimi hišami, lokali, trgovinicami in premožnimi rezidencami in je zbirališče mladih, starih, domačinov in turistov. 


Na griču nad reko Vislo se nahaja Vavelski grad. Vstop v Vavelski grad je brezplačen, prav tako je tudi ogled večine notranjih soban brezplačen, nekatere (kraljeve sobane, kraljeva stanovanja, zakladnica, orožarna in zbirke orientalske umetnosti) pa zahtevajo vstopnino nekaj poljskih zlotov (1 EUR = 4 zloti). Na gradu so pokopani vsi poljski kralji in ugledni Poljaki.  


JUDOVSKA ČETRT KAZIMIERZ

Pot sem skozi grajsko dvorišče in skozi zmajevo jamo nadaljevala proti židovski četrti Kazimierz. V tej četrti se je začela deportacija krakovskih Judov v taborišča. V četrti se nahajajo številne sinagoge, možen je ogled starega judovskega pokopališča, obisk judovskih restavracij pa bo ponudil tudi prave judovske kulinarične užitke. Nedaleč stran, čez most reke Visle, pa se nahaja Schindlerjev muzej v nekdanji tovarni nemškega industrialca, ki je med drugo svetovno vojno zaposlil več kot 1.000 Judov in jih tako rešil pred gotovo smrtjo v koncentracijskih taboriščih nacistične Nemčije. Moderno opremljen muzej prikazuje življenje in delo Oskarja Schindlerja in usodo številnih Judov. Muzej vas ne bo pustil ravnodušnih. Vreden vstopnine 19 zlotov.
Theme by BD