Social Media

Najlepše evropsko srednjeveško mestece - Český Krumlov

Eno najlepših srednjeveških mest na svetu se nahaja ob reki Vltavi na jugu Češke. To je mestece Český Krumlov, ki se v obliki konjske podkvice vije ob reki Vltavi. Staro mestno jedro je tako očarljivo in pravljično, da se vanj zlahka zaljubiš, no, vsaj jaz sem se na prvi pogled. Uvrščeno je na Unescov seznam svetovne dediščine in zelo priljubljeno med turisti. Odlično za eno- ali dvodnevni izlet, če ste v Pragi ali načrtujete izlet na Češko.


Molekule zraka imajo v tem mestu primešano zmes arhaičnega in toplega. Ko hodiš po z granitnimi kockami tlakovani poti in vonjaš božanske arome, ki prihajajo iz pritličij strnjenih hiš, se ti zazdi, da bo izza lesenih vrat čevljarne pokukal srednjeveški možakar z usnjem in dletom v rokah ter te povabil, da si ogledaš njegove nove čevlje. Tu se ti res zazdi, da je čas obstal pred 500 leti. 


Velikih trgovskih centrov, kin in bovling centrov tukaj ne pričakuj (vse to sicer ponuja novi, sodobni center, ki pa turistom ni niti malo privlačen), niti nič od tega ne potrebuješ. Vabijo majhni lokalčki ob reki Vltavi s pogledom na gromozanski kompleks gradu, majhne trgovinice, čajnica s teraso v samostanskem vrtu, kjer se v ozračju mešata vonj orientalskih dišav in dim šiše.


Svojevrstno doživetje je obisk gradu, ki je ogromen. Je drugi največji češki grad z več kot 300 sobanami. Od interjerja po svoji veličini zagotovo izstopa plesna dvorana z dekoracijo iz sredine 18. stoletja in s slikarijami v tehniki optične prevare, ki prikazuje nabrite značaje italijanskih veseloiger (commedia dell'arte). Zunaj se razprostirajo grajski vrtovi in parki. 


Ko že misliš, da se boš povzpel po zadnjih stopnicah in prišel na zadnjo teraso, presenečen ugotoviš, da obstajajo še ene stopnice, ki vodijo novi skrivnosti naproti. Skozi simetrično urejene parke, mimo do milimetra enako postriženih okrasnih grmičkov, fontan in vodnih skulptur prideš do gledališča na prostem, ki je eno najpopolnejših še obstoječih gledališč 18. stoletja. Še danes v njem uprizarjajo gledališke predstave na prostem.


Zvečer se mesto odene s tančico skrivnosti in nočnim popotnikom ponudi številne romantične kotičke. Kaj je lepšega kot v soju reflektorja občudovati grad, ko mimo tebe z drugega konca mesta z vetrom pripotujejo akordi godalnega orkestra, ki se je ravno predstavil s svojo tekmovalno skladbo.
Theme by BD