Social Media

München v treh dneh

München je glavno mesto zvezne dežele Bavarske ob reki Isar. Mesto piva, prest in nogometa. S prijateljico sva dobili avtobusno karto za Flixbus za 9 eur, zato sva se med poletjem odpravili v severno preddverje Alp za 3 dni. 


MARIJIN TRG 

Začetek bavarskega raziskovanja se je pričel na Marijinem trgu – središču mesta (kjer se menda tudi sicer začno vsi vodeni ogledi mesta). Povzpeli sva se na cerkveni zvonik. Prehoditi je bilo treba 306 ozkih in strmih stopnic za razgled nad mestom. Poletna lenobnost se nama je hitro maščevala, saj sva že po nekaj minutah bili zasopihani in rdeči v obraz. Nato sva se sprehodili po trgu mimo nove in stare mestne hiše in cerkve svetega Petra. Čakali sva, da nam zaigra melodija iz 43 zvonov na 85 metrov visokem urnem stolpcu, ki ga krasijo figurice, ki prikazujejo zgodbo mesta München. Čeprav sva pred stolpom čakali ob 11. uri in še kasneje ob 17. uri (ko naj bi ob glasbi zaplesale figurice), zgodbe nisva dočakali. Sva si pa zato ogledali ribji vodnjak pred mestno hišo. Vodnjak stoji na mestu, kjer so nekoč žene ribičev prodajale svoj ulov, danes pa okrog njega mrgoli turistov.


Le streljal od Marijinega trga po ozki uličici, tlakovani z marmornatimi kockami, se v zraku pod krošnjami dreves mešajo vonji sladke mlete paprike, surovega mesa in dišečega rezanega cvetja. To je tržnica Viktualienmarkt, ena najlepše urejenih v mestu. Ponuja prav vse, kar si človek lahko zaželi. Od oliv vseh barv in nadevov do začimb, svežega sadja, zelenjave, cvetja, mesnih dobrot in znamenitih belih klobas do vseh vrst spominkov.


ANGLEŠKI VRT OB REKI ISAR

Iz središča centra proti SV meji mesta se na 3,75 km2 razteza angleški vrt ob reki Isar. Ogromne zelene površine so bile sredi vročega julija polne mladine, ki je tukaj lovila sončne žarke in uživala v vročih poletnih popoldnevih. Bodisi z dobro knjigo v roki bodisi z gručo prijateljev, torbo ohlajenega piva in malim bluetooth radiem, iz katerega so prihajali najnovejšimi hiti. Del reke Isar (na polotoku Eisbach), ki so ga pod mostom zajezili, ustvarja umetne valove, ki privablja tako izučene surfarje kot popolne začetnike, ki se še učijo krotenja divjih valov. München se ponaša z laskavim naslovom edinega evropskega mesta, kjer lahko ljubitelji tega športa svoje surfe položijo na valove kar sredi mesta. Ob reki Isar se zbira ogromno ljudi, ki surfarje občudujejo in pozdravljajo z bučnim aplavzom, ko ti pokažejo najnovejše trike. S svežimi prestami in vsak svojim pivom sva se tudi midve zleknili na udobne dekice in se prepustili vročim sončnim žarkom ter vpijali nalezljiv bavarski utrip.


DVOREC NYMPHENBURG

Z dežnikom v roki sva se sprehajali po Kraljevem trgu in se navduševali nad njegovo velikostjo in dodelano simetrijo. Dežne kapljice niso spravljale v slabo volje le naju, temveč tudi pridne delavce, ki so premočeni od dežja razstavljali oder, ki je še spominjal na koncertno dogajanje prejšnjega dne. Velike travnate površine, ki jih razpolavlja siva asfaltirana prometnica, obdajajo tri mogočni stavbe, ki že s svojim pročeljem kličejo po neoklasicizmu. Vsaka s svojimi antičnimi stebri – jonskimi, dorskimi in korintskimi – navdušuje ljubitelje arhitekture. Danes je tukaj dom umetnosti, kulture in glasbe, saj se v stavbah nahajata galerija in muzej, poleti pa tukaj potekajo festivali in kino na prostem. Tako počasi izginja slab sloves, ki se je trga nadel v času druge svetovne vojne, ko so nacisti park uporabljali kot zbirno mesto pohodov in zborovanj.

Z avtobusom sva se odpeljali s Kraljevega trga proti dvorcu Nymphenburg. V tem času je dež ponehal in na nebu je zasijalo vroče sonce. Hitro nama je postalo žal, da sva oblekli dolge hlače. Waaau, že v daljavi sva zagledali pravljično mojstrovino. Baročna palača je nekoč služila kot poletna rezidenca bavarskih vladarjev, danes pa privablja turiste od vsepovsod. Do cvetlice v gredici in kamenčka na potki skrbno urejen park je pravljičen. Italijanski, francoski in angleški slog se prepletajo v čarobnost. Klopce ob potki vabijo, da posediš in vsrkaš spokojnost in lepoto tega kotička. Fontane, jezera in kanali, okrasno grmičevje, cvetlične gredice in kipi dajejo parku rajsko podobo.


OLIMPIJSKI PARK

Izstopili sva z U-Bahna in se po tekočih stopnicah odpeljali k izhodu. Znašli sva se na severu mesta v Olimpijskem parku. Najprej sva obiskali BMW Svet in občudovali svet najnovejših (in najdražjih) avtomobilov in motorjev blagovne znamke BMW. 

Odpravili sva se proti 291 metrov visokem razglednem stolpcu. Z njega je razgled fenomenalen, razgled pa je lep tudi že z obronkov zelenih travnikov nad velikim umetnim jezerom (s katerega bi lahko očistili alge, ki malo kvarijo pogled). Gričkaste zelene površine okrog njega so super za počitek pod milim nebom, druženje ali večerni koncert, saj nudijo odlično akustiko. Park je znan po olimpijskem stadionu, v katerem so leta 1972 potekale olimpijske igre. Okrog stadiona najdemo še plavalni center, ledeno dvorano in druge športne objekte ter 182 metrov visok radijski in televizijski stolp.


V treh dneh, ki so prehitro minili, sva spoznali življenje Bavarcev in vsaj malo začutili njegov utrip. Na lastni koži sva občutili, kaj pomeni münchensko vreme – od vročega sonca do nenadne ohladitve z neurjem, točo in mrzlim vetrom. Preizkusili kar nekaj bavarskih vrst piv in pojedli rekordno število prest (mislim, da jih v Sloveniji v desetih letih ne pojem toliko, kot sem jih tukaj v treh dneh). Izkusili nočno življenje Bavarcev in se v baru Kennedy's pridružili večeru karaok z najboljšimi rock hiti vseh časov.
Theme by BD