Social Media

10 razlogov za obisk Amsterdama

Večina ob besedi Amsterdam pomisli na troje: rdečo ulico, coffee shope in pivo Heineken. Ampak Nizozemska in njena prestolnica ponujata veliko več. Mesto navdušuje z izjemnimi kotički, vrednimi ogleda, in edinstvenimi dogodivščinami, ki jih lahko doživiš le tam. Je več kot le dežela koles, cokel, tulipanov, mlinov na veter in odličnega piva. 


Me smo Amsterdam obiskale februarja med zimskimi počitnicami. Pristale smo na letališču Schipol, nato pa se z vlakom odpeljale v mesto. Javni prevoz nas je navdušil s svojo razvejano mrežo linij, točnostjo, hitrimi povezavami in cenovno ugodnimi vozovnicami. Glavna postaja Amsterdam Centraal je središče vsega – avtobusov, vlakov, metrojev, tramvajev, pa tudi svet mini trgovinic, najboljših hamburgerjev, kave Starbucks in prijaznih uslužbencev. Spale smo v hostlu na drugi strani kanala v neposredni bližini, zato smo za pot do hostla uporabljale trajekt. Ja, noro, kajne? 

To je bil moj drugi obisk Amsterdama in obakrat me je navdušil. Mojih 10 razlogov, zakaj je mesto res vredno obiskati.

1. Rdeča ulica 

Rdeča četrt je najbolj znana in najbolj oblegana destinaciji v Amsterdamu. Najbolj znana ulica je De Wallen, ki izvira iz 14. stoletja. Prodajalke ljubezni so ostale, le takratne mornarje so zamenjali turisti. Dopoldne so bila »okna« visokih ozkih stavb predvsem prazna, ob večerih pa ulica zaživi. Prostitutke poželjivo ogovorijo vsako mimoidočo skupino fantov. Odzivi pa so zelo različni – medtem ko turisti v veliki meri hodijo le »napast« svojo radovednost, domačini uporabljajo njihove usluge. Prostitucija je legalna. Me smo se odpravile v muzej prostitucije Red Light Secrets, ki je zelo zanimiv in prikazuje poleg številnih erotičnih pripomočkov, spalnic prostitutk in resničnih, žalostnih zgodb deklet, ki so prišle v Amsterdam po svetlejšo prihodnost, tudi (nevsakdanji) drugačen pogled na prostitucijo. 


2. Coffee shop 

Razlog številnih turistov, da obiščejo Amsterdam, so coffee shopi in legalizirano kajenje trave. Gre za majhne lokale, kjer ne strežejo kave, kot marsikdo misli. Strežejo hašiš, marihuano ali space cookies. Odprti so do polnoči. Najdemo jih po celem mestu, prepoznamo pa po napisih pred vrati in vonju. Definitivno zanimiva izkušnja, ki je na Nizozemskem must do. 

3. Hiša Anne Frank 

Obisk hiše Ane Frank je bil eden izmed razlogov, zakaj sem se želela še enkrat vrniti na Nizozemsko. Ko smo prvi dan prišle do hiše in zagledale več sto metrov dolgo vrsto čakajočih z dežniki in pelerinami, nas je navdušenje minilo. Preverile smo na blagajni, kako je z rezervacijo kart za naslednje dni. Uslužbenka nam je svetovala, naj se vrnemo naslednjega jutra, ko naj bi bilo manj turistov. In smo prišle. A vrsta je bila še malo daljša kot prejšnji dan. In smo čakale. Uro in 45 minut. Ampak je bilo vredno. V nekdanjem skrivališču Ane Frank in njene družine je danes urejen muzej. Povzpele smo se do podstrešja, na katerem se je Ana skrivala dve leti pred nemškim okupatorjem in skrivaj pisala dnevnik. Interier in predmeti so originalni, ob branju Aninih citatov na stenah te stisne pri srcu. Obisk muzeja definitivno priporočam. Če je le možno, rezervirajte termin več tednov vnaprej preko spleta. 

4. Rembrandtov trg, hiša in muzej 

Po nizozemske slikarju in grafiku Rembrandtu se imenuje trg, pred njegovim kipom pa je uprizorjena motivika Nočne straže. Trg je obkrožen s številnimi pubi, hoteli, restavracijami. 800 metrov stran se nahaja njegova rojstva hiša, ki je danes preurejena v muzej. 


5. Park Vondelpark 

S tramvajem smo se odpravile na jug mesta v Vondelpark. Domačini ga uporabljajo za popoldanske sprehode, tek, oddih v naravi ali za družinsko druženje z najmlajšimi na igralih. V pomladnem in poletnem soncu je zagotovo zelo prijeten kraj za »čilanje« na dekicah s knjigo v roki. 

6. Vožnja s kolesom 

Amsterdam je mesto koles, zato je najboljši način za raziskovanje mesta s kolesom (ali peš). Kolesarji imajo celo svojo prometno signalizacijo in – kot smo hitro ugotovile – velikokrat prednost pred pešci. Kolo si lahko izposodite v hostlu ali v mestu na številnih lokacijah. Res je mega občutek raziskovati Amsterdam s kolesom in se zliti z domačini. Kolesa so najbolj privlačno prevozno sredstvo za raziskovanje mesta ne glede na letni čas in vreme. 


7. Sprehod med kanali 

Mesto imenujemo tudi »severne Benetke« ravno zaradi številnih kanalov, ki so razvejani po vsem mestu. Po rekah potekajo ogledi mesta s turističnimi ladjami, lokali imajo terase ob kanalih, številne sprehajalne poti so urejeni tik ob kanalih. Tako ni nič nenavadnega, da so postali kanali prava senzacija za fotografije iz Amsterdama. Prepustite se potem ob kanalih in malo raziskujte.


 8. Obisk stare pivovarne The Heineken Experience 

Vem, klišejsko, ampak nam je bilo res zanimivo. Nekdanji prostori pivovarne danes služijo kot interaktivni muzej, ki ponuja predvsem doživetje. Na začetku smo dobile zelene zapestnice z belimi »gumbi«, ki smo jih na koncu unovčile za dva kozarca piva. V muzeju smo spoznale zgodovino proizvodnje piva, spremljale pot od zrna ječmena do piva v steklenicah na tekočem traku, ki hitijo v pakiranje, »kolesarile« po nizozemskem podeželju in video poslale prijateljem, obiskale 3-D kino in se preizkusile kot točajke piva. Če se boste odločili za obisk, si vzemite 2–3 ure. 


9. Trg Dam 

Po desetih minutah hoje od glavne železniške postaje proti jugu smo prispele na najznamenitejši amsterdamski mestni trg. To je trg Dam z veliko fontano na sredini in Kraljevo palačo ter eno najznamenitejših cerkva De Nieuwe. Trg leži v zgodovinskem centru mesta. Podaljšek trga je Rokin, ulica trgovin in restavracij, ki se konča na Kovniškem trgu. Od tu lahko pot nadaljujete na Rembrandtov trg, ki je turistično zelo oblegana točka. Zahodno od Damraka poteka ulica Kalverstraat, glavna nakupovalna ulica v mestu. Proti jugu mesta vodi cesta do muzejske četrti. 


10. Umetnost in umetniki 

Amsterdam je mesto umetnikov in mesto muzejev, galerij. Na mojo željo smo obiskale Rijksmuseum, ki hrani Rembrandtovo (zagotovo) najbolj znano Nočno stražo in številna druga dela holandskega mojstra zlate dobe. Poznavalci umetnostne zgodovine pridemo na svoj račun tudi pred sliko Vermeerjeve Mlekarice. Rijksmuseum je obdan z velikim travnikom, v sosednji stavbi se nahaja Van Goghov muzej, pred njim pa najbolj znan napis IAmsterdam. Vincent Van Gogh je nedvomno največje ime postimpresionizma. Zvezdna noč, Krik, Sončnice so le delček izmed obsežnega opusa risb, akvarelov in oljnih slik, ki jih je umetnik zapustil. 

Če bi radi občudovali mline na veter, obiščite Zaanse Sshans, to je vasica ob reki Zaan, ki leži približno 20 kilometrov severno od Amsterdama. Do tja se lahko odpravite z avtobusom in si naredite poldnevni izlet. Me smo bile navdušene, a žal nismo imele lepega vremena, veter nam je polomil dežnike, premočene smo bile do kosti.

Lahko pa se odpeljete z vlakom na jug Nizozemske in si ogledate vas Kinderdijk, najbolj znano vasico mlinov na veter.

Nizozemska slovi po siru in coklah. V ribiški vasici Volendam, pol ure vožnje iz Amsterdama, še danes izdelujejo cokle, najdemo pa tudi številne sirarne. Več tukaj


Theme by BD