Social Media

Goriška Brda

Goriška Brda so ena najlepših slovenskih pokrajin. So pravi zemeljski raj, kjer sonce s prvimi pomladnimi žarki prekrije briške griče z belimi češnjevimi cvetovi. So pokrajina vročega sonca, prvih češenj, oljčnih nasadov in 1800 hektarjev vinogradov na terasastih pobočjih, ki se ponaša z odlično kulinariko in vrhunskimi vini. Ravno zato smo se odločile, da si za našo naslednjo destinacijo izberemo našo najbolj severno primorsko pokrajino, ki jo greje topel jugozahodni veter in vlaži mediteranska klima 20-kilometrov oddaljenega Jadranskega morja. 


Namesto budilke so nas skozi špranje lesenih polken pozdravili sončni žarki. Po obilnem zajtrku, krožniku živo rdečih češenj in prvi močni dozi kofeina smo zapustile Podsobotin in se odpeljale proti Goriškim Brdom. Goriška Brda skrivajo toliko luštnih vasic, vrednih obiska, odlično kulinariko, vrhunska vina in nešteto zanimivih znamenitosti. Potovale smo z avtom in prevozile cela Brda. Ustavljale smo se v krajih, nato pa peš odpravile na šetnjo po briških vasicah. 


GONJAČE

Prva postojanka so bile Gonjače in 23-metrov visok razgledni stolp, od koder smo imele najlepši možni razgled na bližnjo vasico Šmartno, celotna Goriška Brda in okolico - vse tja do Italije. Zeleni griči okrog in okrog, terasasto postavljene brajde, hiške s strehicami peščeno oranžne barve.


ŠMARTNO 

Dober kilometer, dva smo se odpeljale z avtomobilom in se ustavile v vasici Šmartno. Na parkirišču za nekaj deset avtov smo parkirale in se proti obzidju odpravile peš. Šmartno je ena najmanjših vasic v Sloveniji, a tako zelo prikupna. Vas sama po sebi velja za kulturni spomenik in se nahaja v geografskem središču Goriških Brd. V antiki so Rimljani tukaj postavili oporišče, v srednjem veku pa se je Šmartno razvilo v srednjeveško utrdbo s trdnjavskim stolpom, v katerem je danes cerkveni zvon. Za obzidjem so ob cerkvici zgradili hiške. Ozka uličica nas je vodila po krožni poti po Šmartnem. Nato smo se odpravile na kavo v gostilnico Pri Marici. 
VIPOLŽE

Skozi Kozano smo se odpeljale proti italijanski meji, da poiščemo vilo Vipolže. Na slikah na spletu je zgledala tako pravljično lepa, da smo jo morale uvrstiti v seznam "must visit". In še dobro, da smo jo, saj smo se v nekoč mogočni lovski dvorec in kasneje vilo goriških grofov, ki je pred kratkim doživela prenovo, zaljubile na prvi pogled. Veličasten dovoz, tlakovano dvorišče, bele kamnite klopce, nasad najstarejših cipres v Sloveniji in simetrično pročelje dvonadstropne lepotice, odete v belo, prepričajo vsakega obiskovalca, da je vila Vipolže res eden najlepših primerkov renesančne arhitekture v Sloveniji. 


DOBROVA

Mestece Dobrovo je znano po dveh rečeh: renesančnem dvorcu v samem centru in po vili v Ceglem, ki jo ljudje že od nekdaj imenujejo Gredič (gradič). Grad nas ni navdušil. Morda zato ker s ceste, po kateri smo prihajale, ni izgledal prav nič veličastno, morda pa zaradi zavrnitve, da v restavraciji v pritličju gradu, ki so nam jo domačini priporočili, saj naj bi slovila po odličnih jedeh, ne moremo jesti, češ da imajo obhajilo in niso odprti za druge goste. Nekoliko razočarane smo se odpeljale proti iskanju veličastnega Grediča. Med briškimi vinogradi, nasadi oljk in sivke je ujet grad, ki je pred nekaj leti zaslovel s snemanjem televizijske nadaljevanke. Danes je v lepo obnovljenem gradu razkošen hotel z vrtoglavo visokimi cenami, imenitno restavracijo, eno najlepših vinskih kleti pri nas in bazenom s pogledom na vinograde. 


MEDANA

Medana, rojstna vasica slovenskega pesnika Alojza Gradnika, je slikovita vinogradniška vasica. Pred cerkvijo smo pustile avto in se sprehodile do Gradnikove rojstne hiše. 


MOST KRČNIK

Zadnja postojanka našega enodnevnega izleta po Brdih je bil obisk vasice Kožbane in naravnega mostu Krčnik. Gre za eno najlepših naravnih znamenitosti v zakladnici slovenske naravne dediščine. Deroča voda potoka Kožbanjšček je z brušenjem ustvarila kamnit most, ki se dviga pet metrov nad potokom. Na vroč nedeljski popoldan je sprehod po gozdu prav prijetno prijal, smaragdno čista voda pa kar vabila, da bi namočile noge v njej. Za spanje priporočamo domačijo Kabaj z odličnim ambientom, zajtrkom z domačimi specialitetami in odličnim razgledom na vinograde. 


Instagram

Theme by BD