Social Media

Kostanjevica na Krki

Obetala se je sončna sobota in z njo naš izlet v jugovzhodno gričevnato pokrajino ob reki Krki. Namenjene smo bile v Kostanjevico na Krki - v najmanjše slovensko, a hkrati najstarejše dolenjsko mesto. Stari mestni del se nahaja na otoku, okrog katerega je zelena Krka naredila meander. 


KOSTANJEVICA NA KRKI ALI "SLOVENSKE BENETKE"

V mesto smo vstopile čez leseni most. Cesta se takoj ob vstopu v »središče mesta« razcepi, sledile smo puščicam in se ustavile na Oražnovi ulici pri ostankih kostanjeviškega gradu, kjer zdaj deluje Lamutov likovni salon. 


Kostanjevica na Krki je najstarejše mesto na Dolenjskem in na sploh eno najmanjših, a tako zelo luštnih mestec v Sloveniji. Znana je tudi kot »slovenske Benetke«. Stari del mesta se nahaja v meandru reke Krke, mesto pa je dostopno po dveh lesenih (prometu namenjenih mostovih), tretji most pa je namenjen le pešcem. Skozi mestece vodita dve ulici, to sta Oražnova ulica in Ulica talcev. V mestu je cerkvica, pivovarna Kitcher (ki ponuja brezplačno degustacijo piva, a je potrebna rezervacija) in restavracija. Nizke vrstne hiške raznolikih pročelij ob lepo urejeni potki pozdravljajo sprehajalce. 


GALERIJA BOŽIDARJA JAKAC

Nedaleč od Kostanjevice na Krki (1,5 km stran) stoji Galerija Božidar Jakac, ena največjih slovenskih galerij tako po prostoru kot tudi po številu eksponatov in zagotovo ena izmed najlepših. Nahaja se v nekdanjih prostorih cistercijanskega samostana iz 13. stoletja, ime pa nosi po novomeškem slikarju in grafiku Božidarju Jakcu. Predstavlja vrhunska dela slovenskih ekspresionistov. 


Odpravile smo se proti galeriji. Že vstop skozi obzidje na travnik pred objektom je res čudovit. Do vhoda v nekoč samostansko dvorišče vodi lipov drevored. Na desni je nekdanji mlin, v katerem je danes urejena muzejska trgovina, okolico samostana pa krasijo zanimive lesene skulpture. Ustvarili so jih umetniki na mednarodnem kiparskem simpoziju Forma viva. Danes je na ogled več kot 100 kipov, prav vsi pa so narejeni iz hrastovega lesa.


Baročni vhod, ki vodi do dvorišča, krasijo freske nad kamnitim portalom. Ko smo vstopile, smo bile očarane nad velikostjo in prostranostjo vseh stavb in osupljivim arkadnim dvoriščem z vodnjakom. Tukaj je namreč več stavb, ki so povezane med seboj. Galerija se nahaja v več nadstropjih in krilih. Navdušili so nas Božidar Jakac, Veno Pilon, brata Tone in France Kralj. 


KARTUZIJANSKI SAMOSTAN PLETERJE

Odpravile smo se proti Pleterjam, ki so znane po samostanu, kjer živijo kartuzijanci, najstrožji meniški red v rimokatoliški cerkvi. Samostan je za obiskovalce zaprt, smo si pa ogledale gotsko cerkev, od koder smo slišale molitve menihov. Skozi projekcijo smo spoznale življenje kartuzijancev, poskusile pa smo tudi njihov domači liker. Kartuzijanci so namreč znani po odlični žganjekuhi. 


MUZEJ NA PROSTEM PLETERJE

Muzej na prostem Pleterje, ki se nahaja v neposredni bližini samostana, je prava oaza miru, čistega zraka in neokrnjene narave. Muzej prikazuje ljudsko stavbarstvo na Dolenjskem. V objemu pravljičnega gozda stojijo namreč lesene hiške, ki so pokrite s slamo, tukaj najdemo skedenj, svinjak s poljskim straniščem, sušilnico za sadje, leseni vodnjak, kozolec toplar, piko na i pa dodajo kokoške, petelin, race, ki se prosto sprehajajo po travniku. Imajo tudi ponije, zajčke, koze, dihurje. Poleg živali je edini zvok tukaj samo še žuboreči potok. In na vsake toliko zvok avtomobila, ki parkira na bližnjem parkirišču. Ob hiši je zeliščni vrt, od koder prihaja čudovit vonj mete. Črna kuhinja in odprto ognjišče nas spomnita na življenje nekoč in nas odpeljeta več stoletij nazaj.


Instagram

Theme by BD