Social Media

Kostnica Sedlec in Kutna Hora

Zanimivo ali bizarno? Dihjemajoče ali šokantno? Nenavadno ali strašljivo? Kostnica Sedlec je pravzaprav vse to. Gre za majhno katoliško cerkev v vasici Sedlec (3 km pred mestom Kutna Hora). Ko vstopiš v temačno cerkvico, te že ob vstopu pozdravi lestenec na stropu, narejen iz človeških kosti. V kostnici so zbrani skeleti 40.000 do 70.000 ljudi, okostja pa so hkrati glavni "gradbeni" material in okrasje cerkve. 


Kot je že navada, si vsako potovanje naredimo še bolj zanimivo z vsaj enodnevnim izletom v okolico. Tudi tokrat ni bilo nič drugače. Ker smo bile v Pragi več dni, smo se odločile, da en dan obiščemo 70-kilometrov oddaljeno Kutno Horo, ki nas je prepričala za obisk ravno s fotografijami lobanj. Mesto je znano predvsem po kostnici – majhni kapelici v predmestju Sedlec. Na pot smo se odpravile z vlakom, vožnja po praškem podeželju je minila v 45 minut. 


V Sedlecu smo izstopile in sledile tablam do kapele. Hitro smo jo zagledale. Z glavne ceste smo najprej opazile pokopališče (ki je bilo ravno v času našega obiska delovišče) in malo cerkvico. Pri vhodu smo kupile vstopnice. Ko smo se spuščale po stopnicah, nas je spreletel občutek nelagodja. Pogled na vse lobanje je srhljiv in nenavaden, sploh ko pomisliš, da so to prave kosti, ki so pred več sto leti pripadale ljudem. Zanimivo in predvsem nevsakdanje doživetje. Vsekakor vredno obiska.


V središčni ladji visi ogromen lestenec. V lestencu naj bi bila vsaj ena od vsake človeške kosti. Kostnica Sedlec je ena od dvanajstih znamenitosti na seznamu Unescove svetovne dediščine na Češkem. 


Z vlakom smo se odpeljale do Kutne Hoje, nekoč znanega rudarskega naselja, danes pa majhnega in luštnega mesteca, katerega staro mestno jedro je uvrščeno na Unescov seznam kulturne dediščine. Nekoč so v mestu kovali znamenite praške groše. Me smo se odpravile na ogled mestnega jedra, ki ga hitro prehodiš peš, in poiskale kavarnico. Po dozi kofeina in torticah smo se odpravile še na ogled petladijske cerkve sv. Barbare, v kateri je - ko jaz, ki ne maram cerkva, to rečem - izjemna svetloba, tukaj so tudi ene lepših orgel, predvsem pa je cerkev zanimiva, saj se lahko sprehodiš po njenem podstrešju. 

Theme by BD