Social Media

Tolminska korita

Tolminska korita so s čisto smaragdno vodo, žuborenjem in čudoviti mojstrovinami, ki jih je oblikovala narava, ena najlepših naravnih znamenitosti pri nas. So tudi najnižji del Triglavskega narodnega parka. Čudovita destinacija za enodnevni (družinski) izlet ali obvezna postojanka, če raziskujete Posočje. 


Midva sva se pot odpravila iz Ljubljane skozi Železnike in Most na Soči ter po dobrih dveh urah vožnje prispela do Tolmina. Parkirala sva na parkirišču P1, čisto ob vhodu. Ker sva bila tukaj v mesecu maju, je bilo parkirišče brezplačno. V poletni sezoni pa je parking plačljiv. V vasi Zatolmin (območje Štrklepec) je urejeno parkirišče P2, ki je brezplačno. Do vstopne točke v Tolminska korita je 15 minut hoje, ob določenih dnevih pa vozi shuttle bus. 


V leseni hišici prodajajo vstopnice, prijazna prodajalka nama je podarila še zemljevid in nama razložila smer krožne poti ter zaželela lepo raziskovanje. Več informacij o vstopnicah in odpiralnem času pa tukaj


Po nekaj metrih sprehajalne poti sva prispela do Hudičevega mostu. Waaau! Pogled s 60 metrov nad strugo, ki si je vrezala pot skozi kamnine, je čudovit. Ko sva se po gozdnih stopnicah spustila k reki, naju je pogled še bolj očaral. Čudovito se je sprehajati po brveh nad čisto vodo in poslušati njeno žuborenje ter s kamenčki graditi stolp. 


Največje naravne zanimivosti so zagozdena skala Medvedova glava, Dantejeva jama (poimenovana po italijanskem pesniku) in termalnem izviru v jami. Lepo je urejeno tudi sotočje rek Tolminke in Zadlaščice.


Krožna pot je dolga 2 kilometra. Za umirjen ogled, kakšno postojanko in fotografijo za spomin pa priporočava vsaj 2 uri časa. Četudi je pot označena kot lahka krožna pot, so stopnice ponekod strme, lahko tudi vlažne, zato priporočava športno obutev.
Theme by BD