Social Media

Radovljica

Radovljica je simpatično majhno, srednjeveško mesto na Gorenjskem. Na mojem bucket listu je bila zapisana že dlje časa. Več let sem si jo želela obiskati v aprilu, ko v mestu poteka festival čokolade. A so izgovori vedno pretehtali obisk in ostala je le »zapisana«. Do tega tedna. V četrtek sva se odločila, da greva na krajši enodnevni izlet in zavila proti Gorenjski. Iz Ljubljane do Radovljice je 50 kilometrov oziroma dobre pol ure vožnje, po stari cesti skozi Škofjo Loko in Kranj pa 45 minut. 

Radovljica, mesto, srednjeveško, kultura, muzej, čebelarstvo, poletni večeri, festival

Avtocesto sva zapustila na 4. izvozu in se skozi novi del mesta zapeljala do parkirišča, parkiranje je do 3 ur brezplačno. Označila sva parkirno uro in se peš odpravila proti staremu mestnemu trgu. Vhod v stari del mesta je zaprt za avtomobile, zato je sprehod brezskrben in varen. Prva izmed vrstnih hiš je hiša Antona Tomaža Linharta, v kateri je prebival kot otrok. Nič čudnega, da je Radovljica znana kot Linhartovo mesto kulture. Po avtorju prve slovenske komedije in očetu slovenskega gledališča je poimenovan tudi trg. 


Raziskovanja Radovljice sva se lotila na nekoliko nenavaden način, in sicer naju je po mestu vodil kar Anton Tomaž Linhart osebno, ki nama je pripravil luštne naloge, predstavil vse pomembne zgradbe in na koncu še virtualno presenečenje. Seveda govorim o aplikaciji, ki je na voljo v spletni trgovini na vseh mobilnikih. Aplikacija je brezplačna in je na voljo v slovenskem in angleškem jeziku. 


Mestni trg ni velik, zato sva ga hitro prehodila, a vseeno ponuja veliko in ima tisti posebni čar srednjeveških mest. Nekoč so bile hiške lesene, po požaru 1835 pa so jih zamenjale kamnite. Tesno se držijo ena ob drugi. Vsaka je nekaj posebnega, pa naj bo to zaradi štukatur na pročelju, fresk na fasadi, portala z levjo ali klovnovo glavo, postopnim izstopajočim prvim nadstropjem ali pa sramotilno klopco pred stavbo. Najveličastnejša je graščina z rumeno fasado in štukaturami na pročelju. Danes so v njej Mestni muzej, Čebelarski muzej, Baročna dvorana in glasbena šola. 


Nasproti je Špenkova hiša, v kateri je danes Muzej lekarništva in alkimije. Le streljaj stran stoji Lectarjeva hiša, v kateri je gostilna, iz kleti pa prihaja vonj lectovih src, saj se spodaj nahaja muzej lectarstva. Če so vam všeč rdeči srčki, je obisk obvezen. Pred cerkvijo sv. Petra so ob deblu drevesa naslikane prijazne podobe čebelice, ki vodi otroke skozi interaktivne naloge, da ji pomagajo, ob tem pa spoznajo kranjsko čebelo. V TIC Radovljica ali v spletni trgovini pa lahko dobite knjižico nalog, s katero bo raziskovanje mesta za najmlajše še bolj zabavno. 


Za mestnim obzidjem je urejena razgledna točka, od koder se razprostira pogled na dolino reke Save in vrhove Julijskih Alp. V lepem vremenu se vidi vse do Triglava, midva ga žal nisva videla, saj so ga prekrivali oblaki. 

V Linhartovi kavarni sva se posedla v senco in uživala v ledeni kavi, mimo naju so se sprehajali turisti, nekateri so se pripeljali z električnimi kolesi. Razmišljava sva, kako to, da Radovljice nisva obiskala nikoli prej, kajti mesto je res čarobno. Navdušilo naju je s čudovitim mestnim jedrom, srednjeveškim utripom, urejenostjo, barvami fasad, oživitvijo mestnega središča s četrtkovimi festivali. Na koncu sva se sprehodila še po obrambnem jarku iz 15. stoletja, ki je edini ohranjeni mestni obrambni jarek v Sloveniji. 


Odpeljala sva se do Save, do rafting centra, kjer je čez reko postavljena Fuksova brv. Od tukaj bi lahko nadaljevala pešpot do ostankov gradu Pusti grad, po samo eni izmed številnih naravoslovnih učnih in sprehajalnih poteh. Raje sva opazovala tri čolne, ki so se ravno navdušeni vrnili z raftinga po Savi, nekaj turistov pa se je kopalo v prijetno hladni reki. 


Radovljica naju je navdušila. Ugotovila sva, da za raziskovanje ni zanimivo le mestno središče, temveč tudi njegova okolica. V Kropi, središču kovaštva, imajo Kovaški muzej. Begunje na Gorenjskem so dom bratov Avsenik, narodno-zabavne glasbe in smuči Elan. Tukaj je tudi grad Kamen, na katerem naj bi živel pogumni vitez Gašper Lambergar, ki se je - če verjamemo legendi - boril s troglavim Pegamom na Dunaju. Radovljiška dežela je odlično izhodišče za kolesarjenje, pohodništvo in panoramske polete. Čudovita sta tudi pohoda na Jamnik in Talež. To pa ostaja na seznamu za naslednjič. 


Theme by BD