Social Media

Predjamski grad

V 123 metrov visoko skalo vklesan grad še danes buri domišljijo in fantazijo. Nekoč je v njem živel Erazem Predjamski. Grad je ravno zaradi svoje neobičajne gradnje nad skalami in kraškim podzemljem, rovi in jamami nekaj pravljičnega in univerzalnega daleč naokrog. Vpisan je v Guinnessovo knjigo rekordov kot največji jamski grad na svetu. Z okoliškimi kulturnimi in naravnimi znamenitostmi (Postojno jamo, Cerkniškim jezerom, gradom Snežnik in Parkom vojaške zgodovine Pivka) tvori turistično ponudbo pod imenom Zeleni Kras


Po obisku gradu Hošperk (več o gradu tukaj) sva se odpravila do Predjamskega gradu. Lahko bi izbrala avtocesto, a sva se raje odločila za lokalno cesto med travniki in vasicami. Po 16 kilometrih in 20 minutah vožnje sva prispela do gradu. Tukaj poteka tudi trasa grajske kolesarske poti (zemljevid).


Notranjost gradu je zaradi trenutnih ukrepov za obiskovalce zaprta, prav tako ni možno popiti kave ali kaj pojesti. Je pa zunanjost gradu brez gneče (kar v normalni turistični sezoni skorajda ni mogoče) dostopna za umirjen sprehod in raziskovanje okolice.


Grad je bil sezidan v 13. stoletju, današnjo podobo pa je dobil v 16. stoletju. Čeprav je tukaj živelo več družin, je zagotovo najbolj znan prebivalec gradu Erazem Predjamski, zgodba o njem se je prek ljudskega izročila ohranila vse do danes. Še danes na travniku pred gradom poteka mednarodni Erazmov viteški turnir. 


Erazem Predjamski naj bi živel v 15. stoletju. Znan je po svojih roparskih pohodih, plen pa naj bi razdelil med siromake. Zaradi tega naj bi dobil tudi vzdevek slovenski Robin Hood. Cesar je izdal povelje, naj Erazma pokorijo. Kljub dolgem obleganju gradu (v želji, da jim bo na gradu zmanjkalo hrane) je Erazem s svojo iznajdljivostjo po skrivnih rovih odhajal po zaloge hrane. Cesarju ga je »izdal« lasten sluga, ko je v prostoru, kjer se je nahajal Erazem, prižgal svečo. Strelci so ga zasuli s kamnitimi kroglami.

Nedaleč stran (9 kilometrov) se nahajata Postojnska jama in Pustolovski park Postojna. Super destinaciji za celodnevni (družinski) izlet.
Theme by BD