Social Media

Nasveti pred potovanjem z letalom

Za vse prekaljene mačke potovanja tale članek verjetno ne prinaša ničesar novega. So pa v tem zapisu združene informacije, za katere bi si sama zelo želela, da bi mi jih kdo povedal, preden sem prvič sedla na letalo. Ko sem se takrat kot 17-letnica prvič odpravila na potovanje z letalom, nisem imela pojma, kako spakirati, česa ne smem pozabiti, kaj je pri pakiranju res pomembno, kako označiti svoj kovček, ali lahko imam vodo na letalu, kako spakirati kozmetiko … Zato tukaj nekaj preprostih, a zelo pomembnih informacij pred potovanjem.


1 Packing list

Seveda se je zgodilo, da sem pri pakiranju kovčka za potovanje pozabila katero od pomembnih reči, a sem to ugotovila, ko je že bilo prepozno. Najpomembnejše je, da imaš pri sebi osebni dokument, bančno kartico in letalsko karto, vse drugo že nekako urediš ali kupiš. Vseeno pa sem ugotovila, da je super način, da pomembnih reči ne pozabim, pisanje »seznama«. V pomoč ti je lahko seznam tukaj. Lahko ga preneseš, dopolniš in prilagodiš, ob pakiranju pa obkljukaš. Thank me later. 😊


2 Naredi »check in« doma

Če le imaš možnost, naredi check in doma. Nekatere, zlasti nizkocenovne družbe, namreč na letališču dodatno zaračunajo check in, ti zneski so več deset eurov in precej podražijo nakup letalske karte. Izogni se torej nepotrebnim stroškom in naredi check in doma.

3 Rezerviraj parkirišče vnaprej

Poišči najbližje ali najugodnejše parkirišče ob letališču in ga rezerviraj vnaprej. Midva sva tokrat letela z italijanskega letališča Treviso. Doma sva rezervirala parkirišče E. Če bi to isto parkirišče izbrala direktno na letališču, bi plača 6 eur na dan. Tako pa sva plačala 3,5 eur na dan. V obrazec/aplikacijo sva vnesla registrsko številko in plačala vnaprej. Ko sva prišla do parkirišča, je sistem poskeniral registrsko tablico in naju spustil naprej, zadnji dan sva brez težav zapeljala s parkirišča. Preprosto in pametno pa še prihranila sva.

4 Mini lekarna

Ne pozabi na mini lekarno. Najina mini lekarna vsebuje protibolečinske tablete, navadno je to ena tablica lekadola; in nekaj za grlo (septolete, neo angin) in mazilo nepathen. Dodava obliže, hladilni gel po piku insektov, saj naju imajo komarji, žal, zelo radi. Sami najbolje poznate svoje telo, zato dodajte takšna zdravila, ki jih uporabljate tudi sicer. Že res, da lahko v tujini kupimo zdravila, a včasih nas slabost oblije po jedi, pretiranemu izpostavljanju sonca ali vetra, takrat je super, če je zdravilo pri roki, ne da iščemo v novem kraju odprto lekarno.

5 Kozmetika

Kozmetiko najraje spakiram v dve ločeni manjši toaletni torbici. V eno gre vsa kozmetika, ki ni tekoča; glavnik, čopiči, senčke za lica, barvica za obrvi … V drugo pa spakiram tekočo kozmetiko, ki ne sme presegati 150 ml (na embalažo) in mora biti obvezno v prozornih vodotesnih vrečkah. Večino teh stvari lahko kupite v drogerijah, a so precej drage. Zato sama uporabljam te mini embalaže večkrat. Prelijem šampon in balzam za lase iz večjih embalaž v manjše in prilepim nalepko z napisom. Toaletno torbico s tekočo kozmetiko imam vedno v nahrbtniku pri sebi, da je pri roki, ko jo je treba pokazati pri security check na letališču.

6 Steklenica ali plastenka za vodo

Na letališče vedno vzamem s seboj steklenico ali plastenko za vodo, vodo popijem do »security check«. V kolikor ostane tekočina v steklenici, imajo na letališčih korita, kjer lahko izlijete vodo. Ko sem znotraj letališča – čez kontrolni pregled, si vodo natočim na pipi. K sreči imamo v Sloveniji in v vseh okoliških državah, od koder sem letela (z izjemo Grčije), pitno vodo. Plačevanje za vodo v trgovinah na letališču je precej oderuško. Dokler je voda na pipi pitna, se mi zdi škoda, da zanjo plačujem.

7 Kopija dokumentov

K sreči se še ni zgodilo, a previdnost ni nikoli odveč. Pred potovanji si skeniram ali kar fotografiram s telefonom osebni dokument, zdravstveno kartico in bančno kartico. Letalsko karto imam navadno pri sebi spravljeno dvakrat – enkrat natisnjeno in enkrat na telefonu kot pdf dokument.

8 Označi in zavaruj kovček

Na kovčku imej vedno napisano svoje ime in naslov. V primeru, da bi se kovček izgubil ali odletel na napačno destinacijo, ga bodo tako najhitreje prepoznali in poslali na pravi naslov. Še ena pomembna stvar, na katero nisem pomislila, je prepoznavnost kovčka. Moj prvi kovček je bil črne barve – kot skoraj 90 % drugih kovčkov na letališču. Kako torej prepoznati svojega? Na kovček sem dodala barvno ruto, da sem ga hitreje opazila. Še boljši trik pa je varnostni pas, ki kovček hkrati zaščiti, da se ob premetavanju ne odpre ali poči, hkrati pa barvni trak izstopa in je kovček bolj prepoznaven.
Theme by BD