Social Media

Pomnik miru Cerje

Ta kotiček na skrajni zahodni strani Slovenije je bil na najinem seznamu izletov že precej časa. Septembra, ko sva raziskovala Vipavsko dolino, sva se odločila, da ga v vikend oddih končno vključiva. Obiskala sva občino Miren – Kostanjevica na Krasu in se odpravila na vrh Cerje, ki ponuja čudovite razglede na okolico in spomenik braniteljem slovenske zemlje.


Skozi manjše kraje, kjer sva se vozila prvič, sva prispela do Kostanjevice na Krasu, sprva sva sledila navigaciji, kmalu pa sva ga zagledala v daljavi. Na robu kraške planote stoji vrh Cerje, kjer so pred leti postavili 25 m visok pomnik miru v obliki sedem etažne trdnjave, na vrhu katere ponosna plapola slovenska zastava.

Parkirala sva dobrih 500 m prej in se po rahlo vzpenjajoči se cesti podala na kratek sprehod med ravno na novo zasajenimi drevesi, ki bodo zrasla v čudovit drevored. Do cilja bi se lahko pripeljala tudi z avtomobilom ali kolesom.


Nekoč je bila to gola planota, danes pa na njej stoji trdnjava z razglednim stolpom in sadovnjakom naokrog. Lokacija je čudovita, saj se od tukaj odpirajo razgledi na vse strani neba; na Jadransko morje, na Novo Gorico, Podsobotin in Furlansko nižino v daljavi, na mogočne Julijske Alpe in na bližnjo Vipavsko dolino. Na spodnji strani zgradbe je lokal z veliko teraso, kjer strežejo pijačo in hamburgerje. Ob srkanju kave, razgledih in svežini burje sva občudovala svobodo in mir.


Ne svoboda ne mir pa nista samoumevna. O tem pripovedujejo zgodbe v notranjosti, kjer so na ogled prelomni trenutki slovenske zgodovine v besedi in sliki, ki opozarjajo tudi na grozote preteklosti; zlasti prve svetovne vojne. V najvišjem nadstropju je pokrita ploščad, ki ponuja razglede na pokrajino in simbolizira pogled v svetlo prihodnost.

Vstopnina za odrasle je 4 eur, za otroke 2 eur.
Theme by BD