Social Media

Rakov Škocjan

Tokrat sva se odpravila na izlet proti Notranjski, in sicer sva obiskala Rakov Škocjan. To je kraška kotlina, po kateri teče ponikalnica Rak, ena od sedmih ponikalnic reke Ljubljanice. V različnih delih leta obiskovalca navduši s svojevrstno podobo. Medtem ko je bila spomladi zaradi deževja večina poti nedostopnih, sva tokrat prehodila celo pot in se navduševala nad kraško pokrajino. Rakov Škocjan je vsekakor opravičeno uvrščen na seznam Svetovne naravne dediščine UNESCO.


Avtocesto sva (iz ljubljanske smeri) zapustila na izvozu Unec. Sledila sva usmerjevalnim tablam in prišla do Rakovega Škocjana. Po makadamski cesti sva se spustila v prostrane gozdove Javornika. Na urejenem parkirišču sva pustila avto in se spustila do Tkalčeve jame.


Od Tkalčeve jame sva se po kotanji reke Rak odpravila do Velikega naravnega mostu. Struga, ki je večji del leta napolnjena s kraško reko, je tokrat samevala in sprehodila sva se po z mahom poraslih kamnih. Na poti sva srečala le nekaj obiskovalcev.


Od Velikega naravnega mostu sva se odpravila proti Zelškim jamam. Do jame vodita dve poti: po makadamski cesti ali ob nabrežju reke. Ves čas so ob poti informativne table, na katerih so opisane zanimive legende ali prikazani kraški pojavi. Midva sva se ustavila še pri ruševinah cerkvice sv. Kancijana, ki je tu še iz časov oglejskega patriarhata.


Mali naravni most sva občudovala že z vrha, a sva hitro ugotovila, da je še lepši od spodaj. Spustila sva se do Zelških jam, od tam do naslednje jame, po kateri sva se sprehodila čez majhen, zelo lepo urejen kamnit most. Še nekaj korakov naprej sva po ozki poti ob manjši reki vstopila v jamo, v kateri se je pred tisočletji zrušil stop, med dvema udoroma pa je ostal del, ki je dobil ime Mali kamniti most.


Celoten naravni park je zelo lepo urejen, najdete klopi in mize, usmerjevalne table vodijo obiskovalce do želenih zanimivosti, informacijske table pa jih nazorno pojasnijo. Kljub vsemu se čuti pristen stik in povezanost z naravo. Vstopnine ni. Četudi sva za izlet izbrala sončno zgodnjeoktobrsko soboto, obiskovalcev ni bilo veliko.

V Tkalca jami se Rak poslovi od Rakovega Škocjana in skrit očem nadaljuje pot proti Planinskemu polju. Po ljudski legendi se v jami ne skriva le Rak, temveč tudi tkalec, ki je tkal ob nedeljah. S tem je motil čarovnice, palčke in druga pravljična bitja, ki so bivala v jami. Pravljična bitja so ga začarala v kamen. Danes se nam tkalec zdi kot kapnik. A kdo ve, morda je zgodba resnična. Zato pazi, kaj počneš v jami ob nedeljah. 
(Vir: informacijska tabla)

Če se boste odpravili na izlet, vam priporočam nepremočljive čevlje, ki ne drsijo, saj so kamni zaradi vlage zelo spolzki. Zaželena je tudi naglavna svetilka, sploh če boste obiskali Zelško jamo z mlajšimi otroki. Nekateri predeli so temnejši, brez naravnega vira svetlobe, zato si lahko s svetilko olajšate pot in naredite še bolj zanimivo. Za izlet načrtuje 2–3 ure. Smeti pa le odnesite s seboj, naj narava ostane čista in lepa še naprej.

Več idej za izlet po Notranjski najdeš tukaj
Theme by BD