Social Media

Vipavski Križ

Vipavski Križ je čudovito, majhno in skrivnostno mesto, obdano z obzidjem. Je eno tistih redkih slovenskih mest, ki za obzidjem ohranja čudovito arhitekturo srednjeveškega časa, je za avtomobile zaprto, zato so sprehodi med uličicami povsem brezskrbni, predvsem pa ima poseben čar, ki ga preprosto morate doživeti.


V septembru sva konec tedna preživela v Vipavski dolini med sadovnjaki, vinogradi in nasadi oljk. Nastanjena sva bila v Vipavskem Križu, v čudovitem mestu na vrhu griča, do katerega vodi vzpenjajoča se asfaltirana cesta. Pred grajskimi vrati se na desni strani nahaja veliko urejeno parkirišče, vstop v mesto pa je mogoč le peš.

Na vsaki strani gručastega naselja stoji cerkev, med njima pa vodijo ozke vzporedne uličice, pozidane z vrstnimi hiškami z vodoravno slemenitvijo. Čeprav je naselje majhno, je že v srednjem veku dobilo mestne pravice in postalo upravno ter gospodarsko središče zgornje Vipavske doline.


Danes v njem najdemo veliko apartmajev, ki se oddajajo v turistične namene, v prostorih nekdanjega gradu deluje šola, kapucinski samostan z bogato knjižnico in kip pridigarja Janeza Svetokriškega; ni pa nobenega lokala ali restavracije. Nedavno obnovljene ulice, po domače gase, dajejo majhnemu mestecu poseben čar, na električnih omaricah so poslikave s slikami in zapisane legende tega mesta. Večina hiš je zelo lepo obnovljenih in renoviranih v kraškem slogu z lesenimi polkni. Med hiškami vodi krožna pot, domačini pa poskrbijo za razne dekoracije, ki naredijo kraj za obiskovalce še lepši in toplejši.


V Vipavskem Križu je živel in deloval znani slovenski baročni pridigar Janez Svetokriški. Še danes deluje samostan, v katerem je nekoč živel, v njem pa skoraj neprekinjeno delujejo kapucini, ki so v Vipavskem Križu pustili izjemen pečat. Samostan slovi po dragoceni knjižnici, ki hrani 25000 knjig, med njimi kar 2000 knjig, tiskanih med leti 1510 in 1800.


Vipavski Križ naju je navdušil. Četudi sva se tolikokrat peljala mimo in z avtoceste opazovala cerkveni stolp, sploh nisva vedela, kakšen čar skriva to mestece. Zdaj lahko z gotovostjo rečeva, da sodi Vipavski Križ med zgodovinsko in arhitekturno najzanimivejše kraje pri nas.

Kaj vse ponuja Vipavska dolina in kaj si lahko ogledate, pa v članku tukaj.

Theme by BD