Social Media

Trst in grad Miramar

Trst je živahno sredozemsko mesto v severni Italiji. Nekoč je bilo to mesto, kamor so naši starši hodili po "leviske", irski pesnik James Joyce je zajtrkoval na njegovih ulicah, tukaj je prespal tudi Napoleon. Danes je Trst čudovito pristaniško mesto, polno kulture, čudovitih stavb, različnih kultur in narodnosti, kjer se v zraku čuti posebna energija, trgi so polni ljudi, s teras pa se razlega glasen klepet ljudi, ki srkajo aperol ali jutranji espreso.


V soboto dopoldan sva se odpravila na izlet. Iz Ljubljane do Trsta sva potrebovala 1,5 ure vožnje.  Izbrala sva mejnih prehod Fernetiči in pot nadaljevala po regionalni cesti skozi Opčine. Za pot ni potrebno plačati nobene cestnine. Preden sva se spustila k morju sva na vrhu hriba že navdušeno opazovala Trst in se med uličicami spustila navzdol. Najina prva postojanka je bil grad Miramar.

V kraju Opčine lahko parkirate avto in se do Trsta odpeljete s tramvajem. Openski tramvaj namreč povezuje Opčine z Oberdankovim trgom v središču Trsta.

CASTELLO DI MIRAMARE (GRAD MIRAMARE)

Parkirišče pred gradom (cena parkiranja je 2 eur/uro) je bilo v času najinega obiska polno, zato sva se odpravila nazaj na glavno cesto in parkirala na bočnih parkiriščih, tam je parkiranje brezplačno. Naprej sva se odpravila peš po urejeni sprehajalni poti ob morju. (Primerna je tudi za vozičkanje, rolanje ali kolesarjenje.)


Miramar (v španščini pomeni pogled na morje) naju je ponovno navdušil s svojo prepoznavno belo barvo, simpatično cik cak fasado in prikupnimi stolpi na strehi. Grad je dal v 18. stoletju zgraditi nadvojvoda Ferdinand Maksimilijan I. Z balkona gradu (dovolj pa je tudi že sprehod okrog gradu, za katerega ni potrebno plačati vstopnine) se razprostira čudovit razgled na Trst in njegovo pristanišče.


Vstopnina v grad je 10 eur. Midva v grad nista vstopila, sprehodila sva se po okolici in skozi park za gradom, ki je oblikovan v značilnem italijanskem slogu. V 22 hektarjev velikem parku uspeva rastlinje z vsega sveta, ki naj bi ga Ferdinand Maksimilijan prinesel s svojih potovanj. V prebujajoči se pomladi so drevesa že zelenela, prve cvetlice pa zacvetele.


TRST

V Trst sva se odpravila na kosilo. Ker je bilo veliko parkirišče ob pristanišču (ob akvariju) polno, sva se odpravila na lov za parkirišči v enosmernih ulicah. Plačilo sva uredila kar preko aplikacije easy parking. Mesto je živelo; terase in ulice so bile polne domačinov in turistov. Sprehodila sva se do glavnega trga Piazza Unità d'Italia. Velik, prostoren štirikoten trg ima čudovite mestne stavbe, ki izvirajo iz obdobja, ko je bil Trst bogato avstrijsko pristanišče.


Tukaj so mestna hiša, vladna palača in deželna palača. S treh strani trg obdajajo stavbe, s četrte pa Tržaški zaliv. Nasproti morju se nahaja mestna palača, največja in z najbolj dodelanimi elementi pročelja in uro, ki daje mestu pravi pečat.


KANAL GRANDE

Nekoč je imel Trst več kanalov, danes pa je samo eden. Pri njem stoji kip Jamesa Joycea (ki je na prelomu 19. in 20. stoletja večkrat obiskal to kozmopolitsko mesto) in pozdravlja mimoidoče.


NARODNI DOM

Mimo kanala sva se sprehodila do ulice Filzi 14, kjer stoji Narodni dom, nekdanji hotel Balkan. V njem so se v začetku 20. stoletja družili Slovenci, živeči v Trstu. Stavbo je zasnoval arhitekt Maks Fabijani. V njej so bile gledališka dvorana, telovadnica, čitalnica, tiskarna, glasbena šola, restavracija. Narodni dom so leta 1920 požgali nacionalisti in fašisti, letos so ga –  po več kot 100 letih –  vrnili v roke Slovencev. Danes je v njej (med drugim) knjižnica slovenske narodne skupnosti v Italiji. 


RIMSKO GLEDALIŠČE

Še ena zanimivost, ki se nahaja v bližini glavnega trga, je nekdanji rimski amfiteater iz 1. stoletja našega štetja. Le dobrih 5 minut hoje z glavnega trga hoje in prispela sva do nekdanjega kamnitega pokopališča, pozidanega v hrib San Giusto. Kar z ulice Ulica del Teatro Romano sva se navduševala nad antično arhitekturo. 

RIŽARNA

Ko sva zapuščala Trst, sva se odpeljala do Rižarne, približno 5 kilometrov iz središča mesta v smeri JV. Nekdanja luščilnica riža je postala v času 2. svetovne vojne kraj trpljenja in smrti. Nacisti in fašisti so jo spremenili v taborišče, kamor so zapirali in kjer so mučili politične nasprotnike in pripadnike odporniškega gibanja. Danes je stavba urejena kot muzej in simbolni spomenik grozot ne tako zelo oddaljene preteklosti.

 

Najini predlogi za ...

  • najboljšo pico: Assaje Trieste
  • najboljšo kavo ali aperol in postrežbo: Teatro Verdi Trieste
  • najbolj slasten sladoled: Gelateria Zampoli ali Gelateria Grom


Če boste imeli več časa, vam priporočam, da se odpravite po kateri od dneh čudovitih panoramski poti v bližini, to sta Napoleonova pot in Rilkejeva pot. Več o Rilkejevi poti od Sesljana do gradu Devin najdete tukaj.
 
Kaj si pogledati v Trstu in okolici?

Theme by BD