Social Media

Strunjan in Mesečev zaliv

Ideja o enodnevnem izletu na morje je vedno top ideja! Midva sva se tokrat odpravila pomladi naproti in se odpeljala na slovensko Obalo. Obiskala sva Strunjan, od koder se razlegajo prekrasni razgledi na Piran, Koper in Tržaški zaliv, v lepem in jasnem vremenu pa celo vse do Triglava. Mogoče Strunjan res ni turistično tako oblegano, kot so Portorož, Piran in Koper, a je čudovito obmorsko mesto, kjer si je vredno ogledati klif, Mesečev zaliv in še delujoče soline.

Mesečev zaliv: pogled s Sv. Križa

Prihod v Strunjan je že vse od mojih otroških dni eden izmed najlepših prizorov slovenske obale. Vožnja skozi pinijev drevored, menda naj bi jih bilo 110, je čudovit. Tukaj se vedno zares zavem, da »sem na morju«. V krožišču sva zavila za Strunjan in parkirala na velikem urejenem plačljivem parkirišču. Plačilo lahko uredite preko easyparking.si ali s plačilom s kovanci. Celodnevno parkiranje je 5 eur, lahko pa se odločite za plačilo na ure (0,50 eur/ura).

Strunjanski križ

Najina prva postojanka je bil Strunjanski križ, ki se nahaja nad Mesečevim zalivom. Legenda pravi, da je nekoč na morju divjal strašen vihar. Takrat se je na vrhu klifa prikazala Marija. Morje se je umirilo, mornarji pa so preživeli. Domačini so v zahvalo postavili križ. Od tukaj je čudovita razgledna točka, od koder se vidi vse do Triglava in italijanskega gradu Miramar.


Mesečev zaliv

Po vrhu hriba s pogledom proti morju sva se odpravila na sprehod po urejeni poti, ves čas so ob poti postavljeni smerokazi in informativne table. Odpravila sva se do najlepšega pogleda na Mesečev zaliv oziroma zaliv svetega Križa. Voda je čudovite modre barve v številnih odtenkih. Zaliv obdaja 80 metrov visok klif iz fliša.

Gre za največji flišni klif na vzhodni obali Jadranskega morja. Zavarovan je kot naravni rezervat. Zaradi valovanja in preperevanja se njegove stene stalno krušijo.

Krožna učna pot Strunjan v podobah morja

Kako najlepše doživeti Strunjan? Tako, da prehodiš krožno učno pot, ki vodi skozi naravni rezervat Strunjan. Dolga je 5,3 kilometre. Tudi midva sva se odpravila po njen. Pot nama je s počasnim tempom, branjem informacijskih tabel in fotografiranjem vzela dobri 2 uri. Zaradi številnih zanimiv informacijskih tabel je učna pot zanimiva in poučna tudi za manjše pohodnike. Pot ni zahtevna, a zaradi korenin in neravnega terena ni primerna za vozičke. Zgibanko najdete tukaj.


Soline

Pot naju je vodila tudi mimo solin. Strunjanske soline so najsevernejše in najmanjše soline v Sredozemlju, kjer se sol po tradicionalnem postopku pridobiva že več kot 700 let. Ob sprehodu mimo solin sva opazovala pripomočke, ki jih solinarji uporabljajo pri svojem delu še danes.


Stjuža

Pot sva začela in končala na parkirišču pri stjuži, edini slovenski morski laguni. Gre za zapuščino naravnega ribogojstva, danes pa je pomembna za vodne ptice, ki si tu poiščejo hrano, skrivališče ali gnezdišče.

Strunjanske soline Strunjanske soline

Na kosilo sva se odpravila v restavracijo Pinija tik ob morju. Ob zahajajočem soncu pa se sprehodila še po urejeni promenadi tik ob morju, kjer je tudi veliko otroško igrišče. Strunjan je definitivno vreden, da ga dodata na seznam najljubših enodnevnih izletov po Sloveniji. Primeren tako za družinice z mlajšimi otroki kot mlajše ali starejše pare.

Theme by BD