Social Media

"Vikend" izlet na Dunaj

Dunaj ni le mesto Sacher torte, Habsburžanov, dunajskih dečkov, znanega dunajskega zrezka in panoramskega kolesa v Praterju. Je mesto kulture, umetnosti, glasbe, zgodovine. Zaradi pestrega dogajanja in številnih znamenitosti je prestolnica sosednje Avstrije super ideja za (vsaj) dvodnevni izlet. Čeprav pravijo, da ko »greš na Dunaj, pusti trebuh zunaj«, se da narediti izlet po dokaj sprejemljivih cenah. Iz Ljubljane do Dunaja je skoraj 400 kilometrov, kar pomeni vsaj 4 ure vožnje v eno smer, zato sva se odločila, da si narediva dvodnevni izlet.


Javni prevoz je na Dunaju zelo dobro organiziran, vožnja z avtomobilom po enosmernih ulicah in gneči v središču mesta pa zna biti zoprna reč. Zato sva se odločila, da bova parkirala na enem od urejenih parkirišč nekoliko izven centra, po mestu pa bova uporabljala podzemno železnico (U-Bahn ) ali se odpravila peš. Priporočava garažno hišo P+R Erdberg (od 3,6 eur/dan) ali parkirišče ParkTiger (6 eur/dan).

S kartico Vienna Card, ki stane 17 eur, lahko 24 ur uporabljate ves javni promet, se odpravite na panoramsko vožnjo z avtobus Hip on – Hop off in izkoristite popust na vstopnino v muzeje.

Schönbrunn

Prva znamenitost, ki sva jo obiskala, je baročna palača Schönbrunn. Gre za nekdanjo poletno rezidenco habsburških vladarjev, danes pa za eno največjih znamenitosti na Dunaju. Od leta 1996 je uvrščena na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine. Palača ima 1441 sob, od katerih je 190 odprtih za javnost. Vstopnina v palačo se začne pri 42 eurih, odvisno od tega, kaj vse si želite ogledati. Midva se v palačo nisva odpravila, sprehodila sva se skozi čudovit in zelo velik park med vrtovi in fontanami. Del vrta sta tudi dunajski živalski vrt in Gloriette, spomenik, ki naj bi predstavljal moč in veličino Habsburžanov.


Živalski vrt (Tiergarten Schönbrunn)

Znotraj parka se nahaja tudi živalski vrt, gre za najstarejši živalski vrt v Evropi. Vstopnina v živalski vrt stane 24 eur za odraslega, 14 eur za otroke. Živalski vrt je zelo lepo urejen, ima veliko igral, sprehajalnih poti, restavracij. Nama je bil všeč, ker imajo živali veliko naravnega prostora in niso zaprte v kletke. Navdušili so naju pingvini, žirafji mladiček in koali.

Dvorec Schönbrunn in živalski vrt se nahaja v 13. dunajskem okrožju oziroma 7 kilometrov iz središča mesta. Midva sva se do centra odpravila s podzemno železnico (U-Bahn).

Prirodoslovni muzej (Naturhistorishes Museum)

V centru mesta, na trgu Marije Terezije se poleg njenega veličastnega kipa nahajata dva zanimiva muzeja. Na eni strani je dunajski Prirodoslovni muzej, na drugi strani pa Umetnostnozgodovinski muzej. Stavbi, ki sta bili zgrajeni konec 19. stoletja, sta čudoviti, obe sta pravokotne oblike, na vrhu imata 60 metrov visoko kupolo, fasada je iz peščenjaka, v notranjosti pa so čudoviti stropi, marmor in štukaturnimi okraski.

Vstopnina v Prirodoslovni muzej je 14 eur za odraslega, za otroke do 19. leta pa je vstop brezplačen. Muzej v več nadstropjih ponuja bogate zbirke, med njimi rastline, fosile, številna okostja. Previdno v sobi z dinozavri, saj lahko »oživijo«.


Umetnostnozgodovinski muzej (Kunsthistorisches Museum)

Na drugi strani trga stoji Kunsthistorisches Museum, eden največji umetniški muzej v državi in eden najpomembnejših muzejev na svetu. Vsaka soba v muzeju je posvečena drugi umetnosti, midva sva se najprej sprehodila skozi egipčansko, iransko in grško umetnost. Stopnišče je opremljena s slikami Gustava Klimta in drugih.Palača Hofburg

Palača Hofburg je bivša cesarska palača v središču Dunaja, služila jim je kot zimska rezidenca. Danes je v njej sedež avstrijskega predsednika. Pred njo še danes stoji veliko kočij in čudovitih lipicancev. Med bolj zanimivimi deli Hofburga je namreč španska jahalna šola z lipicanci. Na vsaki strani palače so veliki vrtovi oziroma velike zelenice in parki.Hundertwasserjeva hiša (Hundertwasserhaus)

Hundertwasserjeva hiša je prav posebna hiša v 3. dunajskem okrožju (Landstrasse). Gre za delo arhitekta in umetnika Hundertwasser. Hiša ima 52 stanovanj in več poslovnih prostorov. Njena posebnost je pročelje, ki je pisanih barv in različnih vzorcev, brez ravnih površin. Barvita in nenavadna hiša ima tudi neenakomerna tla v predelu hodnika. Na strehi je nasajen pravi park, ponekod pa iz stene raste drevo.


Zabaviščni park Prater

Ena od večjih znamenitosti Dunaja je zagotovo Prater in njegovo kovinsko kolo Riesenrad. Zabaviščni park je odprt ves dan in ponuja več kot 250 atrakcij. Za razliko od italijanskega Gardalanda je Prater odprt in se lahko po njem prosto sprehajate, vstopnino za posamezne atrakcije pa plačujete sproti.


Theme by BD