Social Media

Olimje in Podčetrtek

Ob strugi reke Sotle in meji s Hrvaško leži občina Podčetrtek. Gre za največji kraj na Sotelskem in nekaj zelo posebnega. Znan predvsem po bazenskih kompleksih, hotelih in letnem kopališču Aqualuna. Nedaleč proč ob vznožju Kozjanskega hribovja pa leži vasica Olimje, ki se ponaša tudi z nazivom »najlepša vas v Evropi«. Olimje so oaza miru z izrednim kulturnim bogastvom, neokrnjeno naravo, raznoliko turistično ponudbo, stoletja dolgo tradicijo zeliščarstva in pestro kulinarično izkušnjo. Četudi boste te kraje obiskali z namenom uživanja in čofotanja v termalnih bazenih, bi bilo škoda, da izpustite raziskovanje tega kotička. Olimje so zagotovo destinacija, vredna obiska ali nekajdnevnega oddiha. Kaj vse sva vi midva ogledala (na deževni konec tedna v maju) pa v nadaljevanju.


Iz Podčetrtka do Olimja vodi asfaltirana cesta, ob njej pa lepo urejena kolesarska pot z nasajenimi drevesi ob strani. Tako je vožnja tudi v vročih poletnih dneh prijetna pod naravno senco. V okolici je še veliko drugih urejenih kolesarskih in sprehajalnih poti, kar pomeni, da lahko številne turistične znamenitosti obiščete kar s kolesom ali peš. Iz Podčetrtka do Olimja pa vozi tudi turistični vlakec, ki je pravo doživetje zlasti za najmlajše.


Minoritski samostan

Danes je zagotovo ena najbolj obiskanih turističnih znamenitosti samostan s cerkvico in lekarno. Nekoč je bil to grad, ki je zaradi nevarnosti turških napadov v 16. stoletju dobil obrambni jarek. Danes v njem živijo menihi minoriti. Ob samostanu stoji baročna cerkev Marijinega Vnebovzetja. V samostanu deluje 3. najstarejša samostanska lekarna na svetu s freskami. Pred samostanom je zeliščni vrt, za katerega še dandanes skrbijo minoriti.


Gostišče Pod grebenom

Ob cerkvici in samostanu je gostišče »Pod grebenom«. Meni je poleg interierja posebej všeč njihova čajnica, kjer si lahko sam postrežeš z vrelo vodo in pestro izbiro čajev s sosednjega zeliščnega vrta.

Čokoladnica Olimje

Malo naprej od Minoritskega samostana se nahaja čokoladnica Olimje, do nje vodi potka ob urejenem zeliščnem vrtu. Zdi se, kot da je že v zraku vonj po kakavu, ki kar vabi v čokoladnico. V njej ročno izdelujejo praline, bonbone, lizike in druge čokoladne dobrote. Čokoladnica obsega dva prostora v pritličju, izbira čokoladnih izdelkov pa je kar obsežna.


Jelenov greben

Le streljaj od samostana se na hribčku nahaja Jelenov greben. Midva sva se kljub dežju odpravila na ogled jelenov in damjakov. Pokličeš jih »pika piki« in pritečejo. V njihovi prodajalni lahko za 1 eur kupiš zavitek koruze, ki jo jelenčki obožujejo. Kar naenkrat se okrog tebe znajde veliko lačnih, prav nič boječih jelenčkov. Ko sva jih nahranila, sva se odpravila na kosilo. Kulinarika je izvrstna, je pa res, da je na meniju samo divjačinska ponudba.


Koča pri čarovnici

Dež nama res ni prizanesel, zato sva se pri koči pri čarovnici ustavila le za kratek čas. Kljub dežju je bilo čudovito, zato sem prepričana, da je za družine z majhnimi otroki to pravi raj. Ob šumenju potoka in čarovniškem smehu vodi pot med hiškami, iz katerih pozdravljajo pravljični junaki.

Planetarij

V krožišču v Podčetrtku je postavljen planetarij, ki ponuja čudovito interaktivno izkušnjo za vse navdušence vesolja in zvezd. Strop postane »vesolje«, skozi katerega potujejo obiskovalci med zvezdami do Lune.

Grad Podčetrtek

Mimo planetarija sva se po nekaj zavojih povzpela nad Podčetrtek, sledila smerokazom in prišla do gradu. Grad trenutno obnavljajo, pot okrog njega ni mogoč. Do gradu vodi lepa sprehajalna pot od hotelskih kompleksov.

Razgledni stolp Rudnica

Sva se pa odpravila do novega razglednega stolpca zdravja in veselja na Rudnici. Stolp je postavljen na stičišču pešpoti, ki vodijo vse do okoliških vrhov in se končajo (ali začnejo) v Podčetrtku. Midva se nisva odpravila peš, ampak sva se odpeljala z avtom po makadamski gozdni cesti in parkirala dobrih 500 metrov pod stolpom. Izbrala sva krajšo in strmejšo pot, ki je bila zaradi deževja vsa blatna in sva ves čas polzela navzdol. V takšnem vremenu priporočava, da izbere malenkost daljšo in položnejšo pot. Do razgledne ploščadi je vodilo 185 stopnic. Četudi sva imela občutek, da sva visoko nad tlemi, sva bila dvignjena za 36 metrov. Stolp ima kovinsko konstrukcijo, ob močnih sunkih vetra ga je kar malo zamajalo. Žal z vrha nisva ujela čudovitih razgledov, saj so bile okoliške kmetije, hribčki in doline zaviti v meglo.


Bobrov center

Dobrih 8 kilometrov iz Podčetrtka v smeri proti Rogaški Slatini se nahaja nov objekt Bobrov center. Do njega vodi ob strugi Sotle kolesarska pot brez večjih vzponov, kar pomeni, da se lahko do tja odpravite na družinski izlet s kolesi. V Bobrovem centru deluje lokal, v zgornjem nadstropju pa je interaktiven muzej, posvečen tem ljubkim živalcam, ki živijo v okoliški reki. Obiskovalci spoznajo geografske značilnosti Obsotelja in življenje v Sotli na zanimiv način z maketo z reliefnimi strukturami, poligonom in interaktivnimi nalogami. Nama je bilo zabavno, sva pa bila edina obiskovalca na deževno sobotno dopoldne.


Kam na kosilo?

V Olimju in okolici je kar nekaj odličnih gostiln, kar pomeni, da lačni zagotovo ne boste. Priporočava Jelenov greben (če ste ljubitelji divjačinskih jedi), pivnico in restavracijo Haler (zlasti, če ste pivoljubci, saj imajo poleg odlične hrane svojo pivnico) ter restavracijo Amon (odlične hrane imajo tudi golf igrišče in prijeten ambient). Prav vsi pa ponujajo tudi prenočišča.
Theme by BD